Worsteling

Ik tuurde naar het kunstwerk waaraan ik van de week gewerkt heb. Het is een cover-up. Ik ben creatief aan de slag gegaan om mijn eerdere mislukte verbeelding op dit doek te verbergen. Als je goed kijkt zie je het. Niet wat het was. Maar dát er iets was.

Misschien is het wel mooi zo. Vanaf onze bank zie ik de lichte overdwarse lijnen sterk. In de avond ‘verdwijnen’ de zwarte diagonale draadlijnen. En van dichtbij zie je ineens ook de donkere lijnen die ik in druppels van boven naar beneden liet druipen.

Vanuit ieder oogpunt is het kunstwerk anders. Het is maar net hoe je er naar kijkt en waar vandaan. Alles is van invloed. Net als je kennis over een kunstwerk. Dat is bij mijn werk van beginnend kunstenaar niet anders als bij het werk van een grootmeester.
Ken je de kunstenaar? Ken je het verhaal van het kunstwerk? De bedoeling, het idee? Als niet, dan zie je en beleef je andere dingen dan als je daar kennis van hebt.

Ik tuurde naar het kunstwerk waaraan ik van de week gewerkt heb. Is het klaar? Moet er meer? Is er meer?
Wat vertel ik er mee?

Het werkt trekt steeds mijn blik. Als ik ergens in de kamer zit, dwaalt mijn oog als vanzelf er heen. En steeds vallen me andere dingen op.

Misschien is het wel klaar. Ik zie er chaos in. Een wirwar van lijnen. Een patroon van lijnen. Lijnenspél. Maar ook verborgen onzekerheid. Tranen en donkere vlekken. Precies waar ik nu zelf ben. Het is mijn worsteling. 

Als je mijn verhaal niet kent, zie je dit allemaal misschien niet. 

Waarom lopen de lijnen zoals ze lopen? Waarom gaat het zoals het gaat? Ik heb geen controle. Tegelijkertijd weet ik dat mijn controle over de richting en het beloop er niet toe doet. Al had ik wel controle en kon ik sturen, dan nog ben ik maar onderdeel van een groter orde, of chaos zo je wil. Eentje die ik niet begrijp en die mij wanhopen doet. 

Ik worstel.
Waarom? Hoezo?


 

#worsteling #ikworstel #mixedmediakunst #coverupkunst #draadkunst #papiersnippers #paperart #schilderen #mixedmedia #identiteit #waarom #geencontrole #metmarrit #netevenanders

 

© 2021 - 2023 metmarrit.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel