Over hoe ik haast en vaart door elkaar haal

Als ik dan weer een idee heb, dan wil ik het vaak gisteren al af hebben. Eigenlijk is dat heel raar van mezelf, want ik vind het leuk om aan de slag te gaan. Om iets uit te denken en uit te werken en om iets goed neer te zetten. Het maakt niet echt uit of het dan gaat over een idee voor een kunstwerk of een knutselpakket, of over een leuk cadeautje dat ik aan iemand wil geven.

Ik denk dat ik wel weet waar het gevoel van haast vandaan komt. Dat van het gisteren af willen hebben. 

Resultaten

Het komt uit een drang naar resultaat willen hebben. Ik heb zin in dat gevoel van trots en tevreden kunnen zijn met mijn werk. En om de een of andere stomme reden kan ik dat pas goed ventileren als iets af is. Het klinkt gewoon beter en voelt logischer om te zeggen ‘Kijk: drie kunstwerken gemaakt deze maand’ of ‘Zie je > die promotie heeft 11 deelnemers aan een workshop opgeleverd’ of… Want het geeft toch een ander geluid als ik kom met ‘Er klopt iets niet in mijn werkstuk, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Het schuurt ergens. Ik heb er van de week al heel wat naar zitten kijken. Misschien moet ik die ene lijn meer aanzetten met wat verf of er toch een draad op leggen.’ 

Traag

Het kijken en overwegen kost gewoon zo veel tijd. Alleen je ziet het niet zo gemakkelijk terug. Want tastbaar en zichtbaar is het wel natuurlijk. Aanwijsbaar zelfs. Het geeft enorm veel voldoening als je opmerkt waar het anders moet zodat het naar je zin wordt. Dus eigenlijk zou het prima moeten zijn om te zeggen dat ik vooral veel gekeken heb. 

Al met al heb ik nog veel te leren. Ik moet de traagheid van processen nog omarmen. Mijn haast loslaten. Maar ik houd van vaart én van resultaat. Het is zo heerlijk concreet!

Met dat ik dit schrijf realiseer ik me dat haast en vaart absoluut niet gelijk zijn aan elkaar. Net als dat resultaten niet altijd concreet benoembaar zijn.

Ik wil op volle kracht vaart maken, maar zonder haast!

Momenteel werk ik aan een idee over zuurstof. Zuurstof ballen. Of bollen of bellen. Misschien toch pixels. De dikke witte verf in enkele ballen is prachtig. De structuur die ik met draad maakte in een andere witte zuurstofbal geeft een mooi contrast. Maar de kleuren wit matchen niet. Het is niet passend. Het is gewoon lelijk. 
Maar hoe dan wel ? Ik ben er nog niet uit. 
Hier moet ik dus tijd voor nemen. Uitzoeken, aftasten en proberen. 
Vooralsnog heb ik me voorgenomen om mijn kleurenpalet katoendraad uit te breiden. In ieder geval rond het zwarte en witte kleur segment. 


 

#tijdnemen #geenhaast #vaartmaken #opvollekrachtvooruit #resultaatgericht #aftasten #uitzoeken #studie #proces#stempelen #embroidery #weven #acrylverf #schilderkunst #mixedmediaart
#metmarrit #netevenanders

 

© 2021 - 2023 metmarrit.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel