Hoe het mis ging bij het mixed media portret van Rachab

Een Mixed Media verbeelding van iemand lijkt niet altijd sprekend. Maar als je vertelt wie het is, zien mensen het vaak wel, of ze snappen waarom je sommige dingen op een bepaalde manier hebt weergegeven.

Ik maak een serie mixed media portretten van moedige vrouwen. Ze komen allemaal voor in de bijbel. Ik kies een volgende keer wellicht voor een bepaald type mens uit de geschiedenis. Of vreemde snuiters uit sprookjes. Hoe dan ook. Nu dus moedige vrouwen uit bijbelverhalen.

Rachab

Ik begon van de week met Rachab (Jozua 2). Als ik een persoon wil vangen in een portret dan probeer die persoon voor me te zien. Ik vroeg me nu dus af welke typische eigenschappen Rachab heeft. Want dat wil ik terug zien in mijn verbeelding.

En toen ging het mis. Want Rachab is niet alleen een sterke en moedige vrouw, maar ik bedacht dat ze vast ook aantrekkelijk was, met een grote lach en zo. En toen wilde ik dus iets heel moois maken. De gestileerde tekening lukte prima, maar zodra ik verder ging met andere materialen, verloor ik het sierlijke, het prachtige. En hoe harder ik probeerde er iets moois van te maken, hoe erger het werd.

Teleurgesteld was ik. Enorm.

Opnieuw

Later, veel en veel later op de avond, bedacht ik weer wat eigenlijk altijd is en wat eigenlijk altijd kan: opnieuw beginnen. Dat kan gewoon!

En vandaag ben ik dus opnieuw gestart met werken aan het protret van Rachab. Ik heb wel hetzelfde doek genomen. Ik heb het 'schoon' geveegd. Ik vind het wel passen om bij een nieuw begin toch iets van de voorgeschiedenis mee te nemen. Zo werkt dat ten slotte ook in andere situaties: als je opnieuw begint, is het anders dan als je voor t eerst start.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- 

Wil je ook aan de slag met een mixed media portret?
Kom dan naar een van de mixed media workshops!

 

© 2021 - 2022 metmarrit.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel